A téma aktualitását mi sem mutatja jobban, minthogy ez a kiemelkedően fontos és Magyarországra oly jellemző turisztikai vonzerő 1999-ben - a “ Bor és Gasztronómiai Évében - országosan kiemelt marketinprogramként szerepelt. Ennek jelentőségét és súlyát felismerve, a helyi sajátosságokat is figyelembe véve a PHARE CBC az Alpokalja Idegenforgalmi Alapítvány Tourinform iroda pályázata alapján összeállított szakmai programsorozatot támogatásáról biztosította.
A program sikeres megvalósítása a szakmai körök támogatása és aktív részvétele nélkül elképzelhetetlen. A cél a fejlődési folyamatok elősegítése, a kommunikáció és a partnerség erősítése, egy olyan konstruktív környezet kialakítása, mellyel megteremthető egy közös – történelmi alapokon nyugvó – régióban gondolkodás.
Az Európai Unió által támogatott projektben kiemelt szerepet kap a három régió - a soproni, csallóközi valamint a deutschkreutzi - szakembereinek együttműködése, szakmai tapasztalatcseréje.
Az EU csatlakozással összefüggő kérdések és szükségszerű fejlesztésekmellett a marketing és a borturizmus szakmai kérdései is a tárgyalások középpontjába kerülnek.
A bor és a gasztronómia együttes szerepének megfelelően a programon a borvidékek gazdái és gasztronómiai szakemberei mellett borkereskedők és turisztikai szakemberek is meghívást kapnak.
Az 1999. évben benyújtott pályázat szakmai programsorozata - a kooperációs szerződések és megállapodások aláírása után - 2000. április 12-én az un. “EU borút bejárással” ténylegesen elkezdődött.
A projekt keretében a következő programok megszervezése jelent feladatot, melynek megvalósítását – az erre vonatkozó pályázat megnyerést követően – a Taschnervin Kft. végzi, szorosan együttműködve az Alapítvánnyal és a szakmai szervezetekkel.
Az egész programsorozat fővédnökségére Rudolf Schuster szlovák államfőt kértük fel, aki tevékenysége révén már bizonyította a régiós együttgondolkodás és cselekvés fontosságát.
I. A Soproni borünnep a Millennium jegyében
A borvidékek borainak piacra segítése a minőség jegyében.
Időpont: 2000. május 2728.
Helyszín: Sopron, Fő tér
A program védnöke dr. Gimesi Szabolcs, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, a Magyarországi Borvárosok Szövetségének Elnöke.
A Soproni Borünnep idén először nem csak a soproni, hanem osztrák és szlovák borvidékek bemutatkozására is lehetőséget teremt. A Sopron város Fő terén felállított faházakban a borvidékek termelői kínálják boraikat, melyet szívesen bemutatnak az érdeklődőknek.
A program mazsorett felvonulással és ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét.
A magas színvonalú kulturális (fúvószenekari találkozó – zene - tánc) műsorok összeállítása Sopron Város Fúvószenekarát dicséri, akik közreműködésével nem fejlődhetett volna idáig a rendezvény. Weinberger Károly, a zenekar titkára volt az eredeti ötletgazda, és az ő aktív tevékenységével idén már a 10. alkalommal kerül megszervezésre a borünnep.
Részletes programhoz
kattints ide !!!
Soproni Borünnepen résztvevő
gazdák !!!
Helyszín: Szlovákia, Dunaszerdahely, Hotel Bonbon
2. szekció: Borutak – Borturizmus
Záró ülés: Szekcióvezetők beszámolója az eredményekről
A szünetekben a borvidékek termelői borkóstoló keretében mutatják be boraikat.
III. BOR ÉS GASZTRONÓMIAI KIADVÁNY
A kiadvány a borvidékek boraival, ételkultúrájával és tájjellegű ételkülönlegességeivel ismerteti meg az “ ínyenctúra ” résztvevőit. A három régió ízeinek világát megismerni vágyók a készülő kiadványt a tervek szerint októberben, a Bor és gasztronómiai konferencia kiadványi sajtótájékoztatója után vehetik a kezükbe.
Kivitelezési időszak: 2000. június – július - augusztus
A/5-ös méretű; 4 színnyomásban; magyar, német, szlovák és angol nyelvű kiadvány, mely nyelvenként 3000 db példányban készül.
Tartalma:
IV. Nemzetközi borverseny
A 2000. év augusztus 24-én a három borvidék jeles képviselőinek borversenyét rendezzük meg.
Helyszín: Auszria, Deutschkreutz
A bíráló bizottság tagjait a három borvidék szakmai köre delegálja.
A bizottság a borverseny eredményét ünnepélyes keretek között a verseny helyszínén, augusztus 31-én hirdeti ki.
A verseny eredményhirdetésére a résztvevő gazdák és a szakembereken kívül a borkereskedők is meghívást kapnak.
V. “ A bor szerepe a gasztronómiában “ című gasztronómiai és bormarketing konferencia
Az előadások hallgatói magyar, osztrák, szlovák bortermelők, borkereskedők, gasztronómiai és szállásadó szakemberek.
Az elkészült bor és gasztronómiai kiadvány sajtóbemutatóján a termelők is bemutatkoznak, majd azt követően kóstolón mutatják be boraikat.
A szakmai tanácskozás a következő témaköröket öleli fel: