Egészséget - az ünnepekre is!
Ismét közeledik az év vége, sokféle módon készülünk az ünnepekre. A karácsonyhoz, illetve az óév búcsúztatásához sokféle népszokás tartozik, az emberek különbözőképpen ünnepelnek.
December 24-én az egyházi felmentés ellenére még hagyományosnak számít az egész napos böjt. Többnyire növényi ételeket fogyasztunk (mézbe mártott fokhagymát, diót). Az ünnep egyik legfontosabb eseménye a karácsonyi vacsora. Ilyenkor kalóriaszegény böjti ételek és sokfogásos nehéz ételek egyaránt terítékre kerülnek. Az ételek sorrendje és a fogások száma országonként és vidékenként is különböző, az egyes tájegységekre jellemző. A karácsonyi ételek többségéhez népi hiedelmek fűződnek, és elfogyasztásukon kívül sokhelyütt más célra is használják azokat. Az alma például néhol a karácsonyi szerelmi jóslás eszköze, a fokhagymától pedig a család jövőbeni egészségét várják (nem is véletlenül...).
Sok család számára a karácsonyi-újévi ünnepek lényege egymás megajándékozása és a napokon át tartó bőséges eszem-iszom. Kétségtelen: ilyenkor inkább hajlamosak vagyunk rá, hogy jóval többet együnk az ínycsiklandó ételekből, mint amennyire szervezetünknek szüksége volna. Ezzel persze túlterheljük az emésztőrendszerünket, kellemetlen teltségérzetünk támad, felpuffadunk és mozdulni sincs kedvünk. Nem csoda, hogy egyes hölgyek szilveszterkor nem tudják belepréselni magukat kedvenc estélyi ruhájukba. Januárban aztán következhet az intenzív fogyókúra, mert nemcsak esztétikailag, hanem közérzetünkben is zavar a néhány kilónyi többlet.
Szerencsére a hagyományos ünnepi ételek között jó néhány egészséges, mégis finom, ízlésesen és változatosan elkészíthető fogás is akad. Javaslom, hogy minél több hal és pulyka kerüljön az asztalunkra. Ezeket is növényi zsiradékban süssük ki, és zöldségkörettel tálaljuk. Az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű nyers és friss zöldség, illetve gyümölcs fogyasztásáról, hiszen szervezetünk nem tesz különbséget az ünnep és a hétköznap között: ugyanúgy igényli a megfelelő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és rost bevitelét. Vásároljunk minél többféle gyümölcsöt, olyanokat is, amelyekből év közben ritkábban fogyasztunk (ananász, avokádó stb.), és tegyünk az ünnepi asztalra ízlésesen elkészített gyümölcskosarat.
Ha valóban szeretnénk kipihenni az év fáradalmait, lefekvés előtt legalább három órával már ne terheljük gyomrunkat semmiféle étellel, így biztosan jobban fogunk aludni.
Bizony nagyon sok háziasszonynak jelent gondot, hogy mit tegyen az asztalra karácsonykor. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani egy körültekintő, mindenkire gondoló ételsorral. Figyelem! Ez a menü csak Szentestére érvényes!
Előétel:
2 db vegyes gyümölcsökből kifacsart, megerjesztett és kifőzött pálinka/fő! Öregek és gyerekek hamarabb is abba hagyhatják. Ezt követően ejtőzésképpen fogyasszunk el 4-9 dl könnyű homoki vagy teljesen mindegy milyen bort. Ha ezt szervezetünk befogadta, utána jöhet a neheze. Sokan vannak, akik ilyenkor nem fogyasztanak húst. Azoknak ajánljuk a sertéspörköltet nokedlivel.
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a hal. Vegyünk egy Guppit vagy valami más díszhalat és tegyük befőttes üvegben az asztal közepére. Így nem múlik el az ünnep hal nélkül. VIGYÁZAT! Az előétel elfogyasztásakor csak annyit szabad magunkba erőltetni ameddig háromnál kevesebb halat látunk. Gondolva az abszolút vegetáriánusokra: Tudjuk ajánlani a vörösborban párolt nyúlzúzát sertésszárnnyal. Ha a boltban nem tudja megvásárolni a hozzávalókat csöppet se aggódjon. A vörösbor magában is remek fogás.
A vacsora éke, pompája a szárnyasok felhozatala. Ha lehet akkor ne használt szárnyasokat tegyenek az asztalra, ha csak nem vámpírok vannak vendégségben.
Az iménti fogások ülepítésére felhasználhatunk mondjuk 1996-os évjáratú Kocsis Irmát, Kövidinkát, vagy hasonló nemes borokat.
Ne feledje! Mit sem ér az egész DESSZERT nélkül!
Ha pont akkor nem lenne a TV-ben a Kepes András műsora akkor vegye fel videóra. Közben csendesen el lehet borozgatni, beszélgetni majd később, ha már a hangulat is úgy kívánja, akkor jöhet az elmaradhatatlan verekedés, késelés. Ennyi italtól nem is csoda, ha bedurrannak a fejek. Ne törődjenek semmivel! Üssenek, vágjanak mindenkit, akit csak érnek. Fő, hogy kellemesen teljen a Szeretet Ünnepe!
Rumos Ananászbólé Hozzávalók:
Az ananászt leszűrjük, és egyforma kis darabokra vágjuk, bóléstálba tesszük. Rálocsoljuk a rumot, rászórjuk a porcukrot, és jól összekeverjük. Lefedve fél napig érleljük a hűtőszekrényben. Ezután felkeverjük, és ráöntjük a bort meg az ananászlevet. Ismét állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük a pezsgővel, és azonnal kínáljuk. |
Friss gyümölcsökből készült alkoholmentes bólé Hozzávalók:
A narancsokat megmossuk, majd a kockacukorral ledörzsöljük a héját. A narancsolajos cukrot bóléstálba rakjuk. Hozzátesszük a meghámozott, felkarikázott banánt, a kis kockákra vágott narancsot, mandarint és a grépfrút kifacsart levét. Rászórjuk a porcukrot, ráfacsarjuk a citrom levét, és beleöntjük a konyakaromát. Az egészet óvatosan összekeverjük. A tálat lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. Legalább fél napig érleljük. Közvetlenül fogyasztás előtt beleöntjük a szénsavas italokat, és azonnal tálaljuk. |
Tárkonyos pulykaraguleves Hozzávalók:
A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd a csontlével felengedjük. A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, ha kell, utána ízesítjük. A tárkony-ecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, jó forrón tálaljuk. |
Orjaleves Hozzávalók:
A csontokat nagyobb dara-bokra vágjuk, leforrázzuk, majd hideg vízben feltesszük főni. A zöldségeket megtisztítjuk, kis hasábokra vágjuk. Ha a csont vize felforrt, megsózzuk, bezöldségeljük és megfűszerezzük. Hogy a levesünk szép tiszta legyen, lassú tűzön főzzük készre. Ha kell, utána ízesítjük. Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük. A húsos csontokat külön tálban, ecetes tormával kínáljuk. |
Párolt lazac ízesített tejszínhabbal Hozzávalók:
A fehérbort sóval, babérlevéllel együtt felforraljuk. Tepsibe öntjük, és az előkészített hal-szeleteket belehelyezzük. Alufóliával letakarjuk, és sütőben 200 °C-on 15-20 percig pároljuk. A fóliát levéve 10 perc alatt készre sütjük. A tejszínt habbá verjük, a fűszernövényeket, a mustárt, a tormát, a sót, a citrom levét beletéve lazán összekeverjük. Mártásos-csészében tálaljuk. Kínálhatunk hozzá burgonyapürét és párolt zöldségeket.
|
Tengeri halfilé almás joghurtban sütve Hozzávalók:
A halfiléket megsózzuk, megborsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk, és olajon mind-két oldalát világosra sütjük. A tejszínt, a joghurtot, a hámozott, majd lereszelt almát, a finomra vágott kaprot és metélőhagymát összekeverjük, ha kell, utána ízesítjük. Egy tepsit kivajazunk, belehelyezzük a halfiléket, ráöntjük a joghurtos öntetet, majd 160-180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük. Burgonyával és vajas karottával forrón tálaljuk. |
Heringsaláta Hozzávalók:
A heringet - ha szükséges - megtisztítjuk, a gerinccsontról lefejtve darabokra vágjuk. A főtt burgonyát, a hámozott almát kis szeletekre, az uborkát és a főtt tojást vékony karikákra vágjuk. A mártást citromlével, sóval, borssal, finomra vágott hagymával, kapribogyóval ízesítjük, majd lazán beleforgatjuk a zöldségeket. Tálaláskor heringszeletekkel, citrom- és tojáskarikákkal díszítjük. |
Bélszínjava rossini módra Hozzávalók:
Mártáshoz:
A bélszínt négy egyforma szeletre vágjuk, kissé kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, és vékonyan bekenjük mustárral, majd sütésig félretesszük. A libamájból négy szép szeletet vágunk, megborsozzuk, és felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. Elkészítjük a mártást. A tisztított zöldségeket karikára vágjuk. Egy lábosban cukrot pirítunk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és kissé megpirítjuk. Megsózzuk, fűszerezzük, majd a csontlével és a vörösborral felengedjük, és lassan készre főzzük. Egy serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a mártást. Néhány percig forraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük. Serpenyőben az olajon megsütjük a bélszínszeleteket. Ezután megsütjük a libamáj-szeleteket és a gombafejeket is. Tálaláskor zsemleszeletekre helyezzük a bélszínt, rá a libamájat, majd a gombafejeket. Vékonyan meglocsoljuk a vörösboros mártással, forrón tálaljuk. Köretnek szalmaburgonyát, vajban párolt zöldségeket kínálhatunk hozzá. |
Tűzdelt szarvascomb krémmártásban Hozzávalók:
A szarvascombról lefejtjük a hártyát és vékony szalonna-csíkokkal megtűzdeljük. Forró olajban minden oldalát elősütjük, majd félretesszük. A maradék olajban a megtisztított és karikára vágott vegyes zöldséget. zellert, hagymát, fokhagymát megpirítjuk, babérlevéllel, kakukkfűvel, borssal, sóval fűszerezzük. Felengedjük csontlével, és hozzáadjuk a fehér-bort. Ha Felforrt. beletesszük az elősütött szarvascombot, és lassú tűzön puhára pároljuk. A megpuhult húst kivesszük a léből. A tejszínnel, tejföllel, liszttel habarást készítünk, kevés mustárt adunk hozzá. és besűrítjük a mártást. Szükség szerint utánaízesítjük. Cukorral, citromlével jól kiforraljuk, majd szűrőn átszűrjük. Tálaláskor a húst felszeleteljük, és mártással együtt tálaljuk. Köretnek burgonyakrokettet, vajas brokkolit és áfonyalekvárt kínálunk. |
Karácsonyi linzerek Hozzávalók:
A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, egy óráig hideg helyen pihentetjük, majd fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Szív, csillag, lóhere formákkal kiszúrjuk. A formák felét középen a legkisebb szaggatóval vagy egy gyűszűvel kiszúrjuk. Forró sütőben kisütjük. Egy-egy egész és kiszúrt, egymáshoz illő formát savanykás lekvárral összeragasztunk. A vaníliás tésztába kevés kakaó hozzáadásával vegyesen is összeragaszt-hatjuk a különböző alakzatokat. De nagyon jól mutat a csokoládémázba mártott linzer, aminek tetejére apró marcipándíszt is tehetünk.
Karácsonyi diós linzer Hozzávalók:
A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, különböző alakú formákkal kiszaggatjuk, forró sütőben kisütjük. 2-2 lapocskát pikáns lekvárral megkenve összeragasztunk. |
Vaníliás perec Hozzávalók:
A margarint a liszttel, a sütőporral, a tojással és 1 vaníliás cukorral nagyon jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Dara-bokra vágjuk, és hosszú rudacskákat nyújtunk belőlük, amiket perec alakúra hajlítunk. Meleg sütőben, kizsírozott, ki-lisztezett tepsin megsütjük, és melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban |
Sajtos rúd Hozzávalók:
A tetejére:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát |
Diós és mákos bejgli Hozzávalók:
Töltelék:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, simára kidolgozzuk, és letakarva pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A 25 dkg darált diót leforrázzuk 1 dl tejjel felfőzött 15 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral. Reszelünk hozzá citromhéjat, beletesszük az őrölt fahéjat, a kifacsart citrom levét, adunk hozzá 2-3 evőkanál baracklekvárt vagy 2-3 hámozott, reszelt almát. A 25 dkg őrölt mákot 15 dkg cukorral édesített 2 dl tejben pár percig főzzük. Tűzről levéve belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, hozzákeverünk 10 dkg megmosott, puhára áztatott mazsolát, és ugyancsak reszelt almával lazítjuk. A pihentetett tésztát négybe vágjuk. A darabokat vékonyra és a tepsi hosszához mérve kinyújtjuk, megkenjük a diós, illetve a mákos töltelékkel, szorosan összesodorjuk, a gyengén megolajozott sütőlapra tesszük. Tetejét tojássárgájával megkenjük és előre bemelegített, de nem túl forró sütőben közepes lánggal aranybarára sütjük. Amíg ki nem hűlt, ne mozdítsuk, mert törik. |
Diótorta Hozzávalók:
A diókrémhez:
A diszítéshez:
A tojásfehérjéket habbá felverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A masszát kizsírozott, kilisztezett kerek formába téve megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk.
A diókrém: A cukrot a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a darált |
Túrós pogácsa Hozzávalók:
A hozzávalókat a tojás kivételével deszkán jól összedolgozzuk. Kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát. Utána 1 centi vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le. Forró sütőben megsütjük. |
Gyümölcsök, gyümölcssaláták Kedves meglepetés a családnak, ha az otthon lévő gyümölcsökből étkezés után az asztalra gyümölcsökkel teli tálat teszünk. Meghámozzuk a gyümölcsöket, a grépfrút- és narancsgerezdekről eltávolítjuk a fehér hártyát. A gyümölcsöket feldaraboljuk, egy üvegtálba rakjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral, és hűtőszekrénybe tesszük. A gyümölcsszeleteket rakhatjuk kis üvegtálakba is, amely mutatósabb, ha a tál szélét citromlével bekenjük, majd kristálycukorba mártjuk. Bármilyen gyümölcsöt elkészíthetünk így. Díszítsük fel a gyümölcstartó kosarat. Minden családban vannak olyan féltve őrzött készletek, tálak, melyeket csak ünnepi alkalmakkor veszünk elő. A szép, emeletes gyümölcstál is közéjük tartozik. Hangulatosabbá válik az ebédlőasztal, ha a gyümölcsöket ízléssel összeválogatva ilyen szép tálon kínáljuk. |
Cukrozott gyümölcsök Használhatunk hozzá szőlőt, almát, körtét, őszibarackot, ami éppen kéznél van. Közepes nagyságú ecsettel bekenjük a gyümölcsszemeket tojásfehérjével, majd be-szórjuk porcukorral. A porcukrot használat előtt átszitáljuk, nehogy csomós maradjon. Tálcára téve megszárítjuk, ami legalább egy napig tart. A gyümölcsöstál szélét díszíthetjük borostyánlevéllel vagy színes krepp-papírral. A gyümölcsszemeket rárakjuk egy tálra vagy különböző színű, négyzetekre vágott krepp-papír fészekbe, esetleg minyonpapírba ültetjük őket. |
|