A városnézés fárasztó órái után lazításként ismerkedjünk meg a Sopron nevétõl elválaszthatatlan Lõverekkel!

A várostól délre elterülõ dombvidék 1225 óta szerepel az oklevelekben, mint az egykori íjászok õrhelye. Újabbkori beépítése a XIX. sz. közepén indult meg, amikor a soproni polgárok itteni gyümölcsöseikben nyaralókat kezdtek építeni. A belvároshoz közelebb esõ kisvárosias Alsó Lõvereket a Sörházdomb erdõsávja választja el a magasabban fekvõ, lazább beépítésû Felsõ Lõverektõl. Az Alsó Lõverek kertes villanegyedét autóval, vagy autóbusszal könnyen körbejárhatjuk. Utunkat a modern építészeti megoldással készült vasúti aluljárón keresztül haladva az Ady Endre úton kezdjük, amely Sopron kertvárosa, Bánfalva felé vezet. Jobb oldalon rögtön szemünkbe tûnik egy pompás park: az Erzsébet kert. Az 5 hektáros parkot 1763-ban vásárolta meg a város, ahol nyilvános francia parkot alakítottak ki. Az egykori Neuhofnak nevezett park egyike az ország legrégebbi olyan kertjeinek, amelyet nem zártak el a közönség elöl. Az ezredévi ünnepségekre (1896) a park teljesen megújult és ezután nevezték el Erzsébet kertnek. Az Erzsébet kerttõl nem messze emelkedik Alpár Ignác tervei szerint 1893-ban készült honvéd nevelõintézet épületcsoportja, a mai Soproni Egyetem. Innen indul az Alsó és Felsõ Lõvereket elválasztó Lõver körút. A Felsõ Lõver úton még láthatunk néhány villát, amely a múlt századi építkezésbõl maradt fenn. Mögöttük a 324 m magas Nándor magaslat látszik. Hamarosan elérjük a Lõver uszodát, majd az 1925-ben létesített Printz pihenõt. Innen északi irányba vezet az út a 300 m magas Sörházdombra, illetve déli irányba a Károly-magaslat felé. A Lõver körútról a Várisi útra befordulva az Állami Szanatórium hatalmas épülettömbjével találkozhatunk. A Várisi út és a Lõver körút keresztezõdésétõl nem messze a Villa soron áll a Nepomuki Szent János kápolna. A kápolna eredetileg az Elõkapu mellett emelkedett, de a városháza építése miatt lebontották. Itt, az eredeti köveibõl, 1899-ben építettek fel újra. A Villa soron végigsétálva, csaknem töretlenül érzékeljük a múlt-század végének hangulatát. A Lõvér körút a Mikovinyi útban folytatódik. Ezen a sarkon áll a barokk Mária-oszlop. A szobrot 1930 körül erõteljes restaurálás után hozták jelenlegi helyére. Az 1700-as években készült csavart, fûzéres korinthoszi oszlop magas hasábokon emelkedik, rajta Immaculata alakja látható.

Kedves Vendégeink!

A Mikovinyi úton és a Bajcsy-Zsilinszky utcán keresztül haladva még egy pillantást vethetünk a Soproni Egyetem hatalmas botanikus kertjére és a vasúti aluljárón át visszaérkezünk a városba.

Sétáink során ennyit tudtunk megmutatni Sopronból. Reméljük, jól érezte magát, és máskor is vendégünk lesznek. Ha egyedül vagy csoportosan, rövidebb, hosszabb idõre felkeresi Sopront, az utazási irodák munkatársai szeretettel várják Önt programajánlataikkal, szálláslehetõség biztosításával, idegenvezetéssel. A pihenni vágyóknak javaslunk még sétákat a soproni hegységben, és ha azt is megismerték, látogassanak el a környezõ településekre is! Kis könyvünk második kötete ehhez ad majd segítséget.


Séták . . . * Köszöntõ * 1. séta * 2. séta * 3. séta * 4. séta